Oптимизация за търсачки – защо и кога e необходимa?

През последните месеци голяма част от собствениците на бизнеси често отричат необходимостта от SEO оптимизация на сайтовете си или занижават нейната значимост, като същевременно я възприемат като ненужен разход и комплекс от умения, които би трябвало всеки да има.

Има ситуации, обаче, когато наемането на SEO специалист или агенция са абсолютно необходими, предвид реалната опасност да бъдат допуснати грешки, които да повлияят изключително негативно над видимостта Ви в търсачките. При всички случаи от консултацията с качествени професионалисти бихте могли само да спечелите, защото ще получите съвети, свързани с актуалните и най-ефективни методи за SEO и то конкретно за Вашия сайт.

В следващите редове ще засегна някои моменти, в които Ви е нужна професионалната помощ на специалист в оптимизирането на сайтове за търсачки, за да предотвратите евентуалната възможност от наказания пред търсачките.

Когато създавате нов сайт

уеб дизайн

Планирате появата на нов сайт за Вашата компания или редизайн на стария? Леките „козметични“ промени в дизайна не биха създали големи проблеми, но смяната на система за управление на съдържанието, нова информационна архитектура, нови страници, нови категории – определено да! Как би Ви помогнала професионалната помощ в такива ситуации:

 • Чрез предварителен анализ на Вашата бизнес ниша онлайн, анализ на поведението на потребителите, техните очаквания и нагласи към съдържанието и композицията на Вашия сайт, по кои думи е най-ефективно за Вас, да Ви търсят потребителите, кои са Вашите конкуренти и какви тактики прилагат, за да бъдат успешни онлайн.
 • Чрез съвети за правилна техническа оптимизация на сайта, така че той да покрие изискванията на търсачките по отношение на правилното му обхождане и индексиране. Разбира се, всички технически действия биха могли да бъдат изпълнени и от екипа програмисти на Вашия сайт.
 • Препоръки относно User Experience-a на сайта, съобразен с потребителите и търсачките, преди и повреме на програмирането на сайта.
 • Анализ и правилна оптимизация на съдържанието, което се пренася от стария към новия сайт или на това, което се създава за изцяло новосъздадения.
 • Препоръки за създаване и реализиране на стратегия за съдържание и за изграждане на линк профил от висококачествени и полезни връзки към Вашия сайт.

Няма как да познавате спецификите на всички тези процеси и множеството от техните съпътстващи подпроцеси наведнъж или просто да очаквате нещата да се случат, след като пуснете сайта, нали?

Когато правите първите си стъпки в дигиталния маркетинг

В този случай, SEO специалистът ще бъде един от най-верните Ви приятели. Повечето бизнесмени и мениджъри смятат, че процесите на оптимизиране на сайтове за търсачки включват писане на метатагове, базово проучване на ключови думи и „правене на линкове“. Нещата обаче далеч не стоят така днес, защото с развитието на търсачките и потребителското поведение онлайн, оптимизацията за търсачки еволюира драстично, точно както и всички останали тактики и процеси на дигиталния маркетинг като цяло.

Мнозина собственици на бизнеси са запознати с някои основни методи за оптимизация за търсачки, но дали ще се справят така добре с:

 • Правилното конфигуриране и оптимизиране на файла robots.txt ?
 • Интегрирането на Google Analytics и правилното разчитане на неговите отчети ?
 • Изграждането на семантично ядро ?
 • Прилагането на най-добрите практики за семантична оптимизация за търсачките ?
 • Интегрирането на Google Webmaster Tools и акуратното изчистване на отчетените от него грешки ?

Изброените точки обаче са само част от техническите процеси зад завесите на дигиталния маркетинг. Оптимизацията далеч не се изчерпва само с това, защото модерният дигитален маркетинг включва и някои други процеси като оптимизация за Play Store или App Store, мобилна SEO оптимизация, креативни техники за изграждане на линкове и още много много други.

Когато вече сте наказани от Google /не стигайте до тук!/

google наказания

Напоследък раздаването на ръчни или алгоритмични наказания от страна на Google зачести значително. Като доминант в търсенето, търсачката налага не малко правила, които трябва да бъдат спазени, за да бъдат класирани сайтовете на добри позиции, съответно да се повиши и видимостта им.

Голяма част от собствениците на бизнеси или наети на друга длъжност, некомпетентни лица, прилагат най-различни трикове и действия за изграждане на линкове или оптимизация на страниците на сайта изключително агресивно с цел да „излъжат“ търсачката. Резултатите в тези случаи винаги водят до наказание, последиците от които биха могли да са катастрофални, особено ако компанията Ви разчита много на онлайн трафика към Вашия сайт. Именно един от първите показатели наказание от търсещата машина е рязкото спадане на трафика, отчетен в Google Analytics или друга платформа, която използвате за отчети за Вашия сайт.

Премахването на наказание и възстановяването на позициите и репутацията на сайта пред търсачките отнема много време и усилия. Бихте могли да се справите и сами, но има вероятност усилията Ви да се окажат напълно неефективни. Именно тук ще Ви помогне SEО специалистът с натрупания си опит при премахването на наказания в неговата професионална практика.

Ако сте убедени, че само създаването на съдържание е достатъчно

SEO оптимизация и съдържание

Наемате цял екип от специалисти в създаването на съдържание, публикувате почти ежедневно статии, инфографики, видеа, ревюта, white papers, guides но в крайна сметка нищо не се случва, никой не вижда какво правите. Така, за съжаление, се оказва, че маркетингът със съдържание далеч не е толкова ефективен, колкото се очаква да е и причината е ясна – необходимо е неговото интегриране с правилна SEО стратегия.

Оптимизацията за търсачки и маркетингът със съдържание имат много общо, но не са и едно и също нещо! Наемането на просто content marketing expert няма да Ви донесе онази SEO стойност, която очаквате в края на даден период, защото:

 • Изготвеното съдържание трябва да бъде насочено по правилните за Вашия сайт ключови думи.
 • Трябва да бъде проверено внимателно влиянието на потребителското поведение и намерения /User intention/ по тези ключови думи.
 • Трябва да бъдат отчетени и покрити всички технически изисквания за правилно оптимизиране.

SEO оптимизация и местни бизнеси

Локалнo SEOДнес почти няма локален бизнес, който да не се нуждае от Local SEO. Проблемът тук,обаче, е че оптимизацията за локалното търсене е далеч по-сложен и комплексен процес, отколкото изглежда. Тя също се развива непрекъснато и динамично.

Прилагането на най-успешните практики за локално оптимизиране изискват доста време и усилия – нещо, което не много собственици на местни бизнеси биха могли да си позволят да инвестират. Нека вземем за пример изграждането на локални цитати – откриването на качествени източници за тяхното изграждане никак не е лесно, а регистрирането в грешните директории или просто грешните сайтове, дублирането на регистрации би могло да доведе до много негативни последици за локалната SEO оптимизация.

Представяте ли си какво се случва ако бизнесът Ви си промени името, смени адреса на офиса си или телефонния си номер ?

Дори само тези 2 факта са достатъчни, за да си направим заключението, че необходимостта от специалисти в оптимизацията за локалното търсене се увеличава и ще продължи. Местните бизнеси вече не могат да си позволят да пропуснат Local SEO, особено с разрастващото се влияние на мобилното търсене.

Ако за Вас SEO оптимизация е само позициониране, а първата позиция гаранция за богатство! 😉

google first position

SEO изцяло се корени в съгласуването с намеренията на търсещия /User Intention/, като по този начин доставя на аудиторията релевантно, таргетирано послание, което привлича интереса й и спомага за разрешаването на проблем.

Предоставянето на точната информация с точните факти и примери е изключително силна техника за управление и изграждане на репутацията онлайн и затвърждаването на Вашия бранд.

Всичко това обаче изисква предварително проучване, както на правилните ключови думи, така и на необходимите изисквания към съдържанието. Без спазването на тези две условия, класирането на първите места в Google би било напълно безполезно. Наблюдавани са не един или два случая, при които сайтове се класират в Top 3 позициите на Google и не реализират никакви конверсии!

В това отношение оптимизацията е един от каналите, които генерира най-високата степен на конверсия, когато се прилага при добре таргетирани дигитални маркетинг кампании. Именно и това е един от фактите, който доказва, че вложените в SEO усилия се възвръщат в позитивна посока многократно!

Ако сте убедени, че SEO е еднократна услуга

Извършвано правилно, SEO генерира дългосрочни резултати. В никакъв случай то не приключва с програмирането на сайта, еднократното въвеждане на мета тагове, еднократното коригиране на техническите проблеми или просто създаването на съдържание и тн.

С правилният и ефективен SEO анализ, доброто позициониране и конверсии са гарантирани за доста дълго време. Дори и да имате липса на бюджет и да се наложи да спрете Вашата SEO кампания, сайтът Ви би могъл да се класира добре за известно време напред по правилните ключови думи. Не позволявайте обаче подобни периоди да траят дълго, тъй като, както е известно, конкуренцията никога не спи, търсачките не спират развитието си, потребителят изменят навиците си и няма как завинаги да се задържите на същите позиции.

В заключение:

Наемането на опитен специалист или агенция, фокусирани в процесите на оптимизацията, винаги е по-доброто решение за Вашия бизнес, вместо прилагането на принципа „проба-грешка“ или оставянето на SEO в некомпетентни ръце. Необходимостта от специалисти в областта е голяма и ще продължава да расте, предвид липсата на време или познания в дълбочина от страна на собствениците на бизнеси или техните служителите. Преди да предприемате действия към Вашия уебсайт е добре да направите поне 1 консултация със специалист, за да получите базовите насоки, които ще Ви помогнат да си изградите SEO стратегия.

SEO оптимизацията би могла не само да помогне на бизнеса Ви, а и да го спаси от наказание в конкретни ситуации. Прилагана неправилно и разглеждана като отделен комплексен процес, извън интегрираните дигитални маркетингови комуникации, не носи ползи и очаквани резултати.

Google+ Comments

Powered by Google+ Comments