SEO оптимизация на сайтове – кога да очакваме резултати ?

През последните години, seo оптимизацията е определяна от редица експертни компании в областта на дигиталния маркетинг като един от каналите носещи най-много продажби в дългосрочен план. През юни тази година, авторитетната компания SmartInsights представи резултатите от проведено от нея изследване на най-ефективните дигитални маркетингови канали. Така тя се нарежда, по ефективност на разходите, ведната на второ място оптимизацията за търсачки след, доказаният през годините, имейл маркетинг.

seo маркетинг канал

Графика – SmartInsights.com

 

Потенциалът на SEO оптимизацията на сайтове привлече собствениците на бизнеси и те започнаха да се обръщат към маркетинг/уеб агенциите за seo услуги. Други потърсиха решение в намирането на специалист на постоянна работна позиция, трети при seo оптимизатори на свободна практика, а четвърти решиха да се самообучават като потърсят уроци по seo оптимизация. Всички обаче са обединени от идеята за постигане на бързи резултати, високо класиране в търсачките и изпреварване на конкурентите в своите бизнес ниши.

Именно тук обаче идва ролята на SEO специалиста, които преди всичко следва да разясни на своя потенциален клиент, че резултатите в SEO не идват веднага или в краткосрочен план. Идеалните бизнеси – кандидати за SEO услуги, реално трябва да разполагат с добър бюджет и дълъг времеви хоризонт. Няма фиксиран период, в който като по часовник да се очаква да се монетизират усилията вложени в този силен маркетингов канал. Къде точно се крие причината за това ?

Старото и новото SEO

google hummingbird algorithmПреди имплементирането на популярния алгоритъм Hummingbird /Колибри/ на Google през 2013 година, оптимизирането на един сайт се осъществяваше по доста по-различен начин. Ако допреди това, беше достатъчно да откриеш най-релевантните за нишата ключови думи, да ги поставиш в метатаговете и повторяш многократно в съдържанието си, то днес тактиките са много различни. Алгоритъмът “Колибри” даде възможност на търсачката да “разбира” потребителските заявки по малко по-фин и изтъчен начин, за да може тя да дава реални отговори, точно както човек би го направил. Така се постави началото на семантичното търсене и семантичното SEO. То изисква не просто класиране по ключова дума, а съобразяване с очакванията на потребителя – какво би искал той да получи срещу своята заявка на търсене.

Семантичното търсене, обаче, даде началото и на по-фокусираното търсене и предлагане на съдържание / услуги  в търсачките. Днешната SEO оптимизация изцяло се основава на natural language search  – или търсенето на естествен, говорим език. Заявките за търсене съдържат повече детайли, повече думи и приличат доста на въпроси.

seo and user experienceОт своя страна Google усложниха още повече нещата, като подсилиха и сигналите за потребителското преживяване на сайта или с по-прости думи – колко често той е кликван по страниците на търсачката, колко дълго се задържат потребителите в него, успяват ли да работят с него с лекота и да възприемат съдържанието му, видим ли е на различни видове устройства и др.

seo оптимизацияИ все пак защо толкова дълго време ?

Нетърпеливостта към SEO е напълно оправдана, предвид възможностите за реклама в медиите и платената интернет реклама в  Google  AdWords или социалните мрежи, които дават доста бързи резултати. От друга страна обаче генерирането на тези резултати трае само, докато се изчерпа определеният бюджет. Резултатите генерирани от правилна SEO стратегия биха могли да генерират продажби за доста по-дълъг период при много по-ниски инвестиции.

SEO оптимизацията на сайт днес повече от всякога изисква, както технически познания, така и познания във всички сфери на интернет маркетинга. Доброто позициониране на сайт в Google изисква покриването на над 200 фактора. Тази цифра сама по себе си предполага необходимостта от време в дългосрочен план.

Успехът на оптимизацията на сайтове, до голяма степен зависи и от самия бизнес. Доброто познаване на потенциалните клиенти, изграждането на профил на текущите такива, доброто познаване на пазарната ниша са от съществено значение. SEO от своя страна допринася допълнително за извличането на тази информация, но за разлика от платената реклама, при него аудиторията трябва да поиска решение на проблема си под формата на заявка за търсене. Именно в това се крие критерият за успешното SEO – да се предостави най-добрият отговор под формата на съдържание, като се оправдаят очакванията на идеалния клиент, готов да купува.

Не просто класиране, а видимост в Google

google seo rankings

Най-често срещаният въпрос, който ние специалистите по SEO чуваме е “На коя позиция съм по ключова дума …… ?” В много от случаите Вие като клиенти поръчвате класиране по точно конкретни ключови думи, търсейки класиране там и надявайки се на повече запитвания или продажби. Съвсем различен обаче е принципът на новата SEO оптимизация на сайт за търсачки, спрямо предишните практики. Да се ограничите до само няколко думи спрямо Вашата дейност по Ваша преценка, вече означава да загубите голям брой потенциални посетители, а също и клиенти.

А защо ранкингите не са важни ? Защото практиката многократно е показвала, а и аз самият съм бил свидетел на сайт, класиращ наистина високо, с много посещения и почти никакви продажби. Ето защо, когато си търсите агенция или специалист, то търсете такива, които няма да Ви обещават позиции, а подобряване на Вашите продажби и видимост в търсачките.

Как се прави SEO оптимизация ? Мога ли да се справя сам ?

seo vaprosiПрофесионалното оптимизиране на уебсайт изисква сериозни познания в много насоки и сериозен опит. Не опитвайте да действате сами, ако не знаете наистина какво правите! Доста често хората подхождат с очакванията да има някаква специална рецепта или поредица от действия, които да ви “изстрелят” в топ позициите. Доста често хора, запознали се с основните практики се справят добре и постигат сравнително добри резултати. Някои четат и книги, за да се запознаят в детайли какво точно е SЕО – тук е моментът да препоръчам книгата „На първо място в Google 2015“

Истински добрата видимост в търсачките и генериране на конверсии /запитвания или продажби/ може да постигне само професионалист, който има достатъчно практика в тази професия, следи последните тенденции и може да изгради стратегия специално за Вашия сайт. Имайте предвид, че както вече споменах, SEO е съвкупност от много компненти или дори аз бих ги нарекъл цели професии и ниши – user experience, social media marketing, content marketing, convesion rate optimization, analytics и други. Няма как да бъдете всичко това, нали ? 😉 Да не споменаваме и неоспоримият факт, че всеки сайт, според нишата си, дори според ключовите си думи – има нужда и от специфична стратегия. 
Аз и всички мой колеги Ви съветваме да не правите нещо, без да знаете реално какви резултати ще Ви донесе то или без да сте се консултирали със специалист. Предприемането на необмислени действия във Вашата SEO стратегия може да доведе до наказание от търсачките или значително понижаване в резултатите, което се коригира доста трудно и отнема допълнително време.

Какво се случва със сайта ми от 1 до 3 месец,  когато работят специалистите ?

В следващите редове ще опиша синтезирано през какви процеси преминава Вашият сайт в процеса на SEO оптимизиране. Имайте предвид, че тази рамка не винаги се спазва, тъй като тя зависи от вида на Вашия сайт, обема на съдържанието му, предприемани ли са SEO тактики до момента и други фактори.

Винаги имайте предвид, че първият месец е опознавателен. Специалистите извървашат SEO одит на Вашия сайт, за да се запознаят с него на техническо ниво, както и със съдържанието, структурата му и дори позицията на Вашия бизнес на пазара. Ключов аспект от одита е проследяването до каква степен сайтът Ви отговаря на изискванията на търсачките и ако той не покрива някои от тях, то следва това да бъде коригирано – от неговия код до съдържанието във всички аспекти.  Съвсем логично е да споменем, че ако Вашият сайт е вече съществуващ и има много страници със съдържание този времеви период е доста по-дълъг.

Именно през първите месеци се извършва и проучването на ключовите думи и подборът на най-подходящите такива за Вашият бизнес, съставя се семантично ядро. Определя се целеполагането на Вашето съдържание, планира се неговото създаване, както и през какъв цикъл на продажбите ще преминават Вашите клиенти. Съставя се стратегия от стъпки, които ще се изпълняват през следващите месеци. Започва и се създаването на съдържание – както по основните страници на сайта, така и за неговият блог или продуктов каталог.

Специалистите разглеждат по-внимателно и Вашият линк профил – линковете, създадени към сайта до момента, и в случай, че някои от тях вреди на класирането му ще бъде премахнат. Доста често всички изоброени процеси дотук се случват едновременно, но не очаквайте да получите видими и осезаеми резултати още през този период.

Имайте също предвид, че без значение доколко е активен един сайт, SEO оптимизация не зависи от това и не е еднократно действие, а именно последователен и дългосрочен микс от действия и тактики.

Какво се случва от 4 до 6 месец  ?

seo timeПрез тези месеци доста често продължава техническата оптимизация и оптимизирането на съдържанието на сайта. Съставя се план за изграждане на качествен линк профил и се спазва стъпка по стъпка. Той включва какъв вид линкове ще се изграждат, колко често, от какви сайтове, с какви anchor текстове, в както съотношение и много други. Процесът на почистване на линкове може да продължи и през този период. Скоро ще започнете да отбелязвате движение в класирането на Вашия сайт в позитивен аспект. Доста често през този период могат да се появят и първите запитвания, но все още не можете да очаквате значителна възвръщаемост на инвестициите като след 12 месечна работа. Въпреки това, резултатите ще Ви докажат, че SEO оптимизацията наистина работи и ще Ви насърчат да продължите напред.

През този период е добре да се подсилят и действията в социалните медии с цел промотиране на съдържанието и увеличаване на директния трафик към сайта Ви. Макар социалните мрежи да не въздействат пряко върху класирането на сайта, те въздействат изключително позитивно за изграждането на качествен линк профил. Тук е моментът и на дигиталния PR и контактите с медиите за популяризиране на Вашият бранд и уебсайт.

Трафикът ще се засилва постепенно, а с него и Вашите запитвания, покупки или поръчки.

Какво се случва след това ?

Когато уебсайтът Ви набере достатъчно трафик е време да започне процесът на conversion rate optimization. С други думи това означва подобряване на процесите на превръщане на Вашия трафик в leads или реализации – поръчки и покупки. Почти винаги има какво да се направи в тази посока, за да удовлетворите клиентите си. Една от най-добрите тактики е просто да се вслушате в това, което те споделят за Вас в социалните мрежи или коментарната система. Винаги, разбира се, може да използвате и специализиран софтуер за това, но той не е обект на тази статия .;) През този по-нататъшен период обикновено се продължава със създаването на разнообразно съдържание, промотирането му, използване на малко по-креативни подходи за привличане на нова аудитория и задържането на текущата такава.

Заключение – не се отказвайте от SEO оптимизацията прекалено рано!

В много от случайте SEO агенциите ще Ви кажат, че за да видите реални резулати от SEO ще са нужни 6 месеца и това е точно така. Не забравяйте обаче, че истинската сила на оптимизацията на сайт за търсачки идва след този период. Каквито и резултати да се постигнат в рамките на 6 месеца, те няма да са същите като след 12. Всеки бизнес е различен, има собствена аудитория и клиенти, всеки сайт също е различен, поради това няма как всички процеси да се рамкират. Възможно е трафикът да достигне до някое ниво и да остане така за известно време, възможно е и непрекъснато да се увеличава.

Виждал съм фирми, които се обръщат към специалист и оптимизирането започва в правилна посока, но въпреки това, фирмата решава да се откаже след 2 до 3 месеца и да каже „Ние  не получаваме резултатите, които са необходими, за да оправдаем разходите си.“ Ако не можете бюджет за поне 6 месеца, то е по-добре да инвестирате в друг маркетингов канал. Имайте предвид обаче, че SEO оптимизацията е един от каналите с най-дългосрочни резултати. SEO е дългосрочен маркетингова тактика и не трябва да се разглежда като начин за генериране бързи приходи. Въпреки това, ако инвестирате в правилните специалисти и стратегия и планирате да присъствате дългосрочно, SEO е маркетингова тактика с един от най-добрите ROI показатели.

Надявам се статията е била полезна, всеки, които я е прочел. Ще очаквам коментари, въпроси и въпроси малко по-долу 😉

Google+ Comments

Powered by Google+ Comments