SEO Конференция – събитие, което си струва !

seo конференция 2015

SEO конференция 2015 в София е едно от събитията, които ще запомня за доста дълго. За първи път тази година бях както негов посетител, така и лектор. Презентациите на лекторите бяха коя от коя по-интересни, и всяка споделяше последните тенденции в SEO оптимизацията, успешни практики, тестове и тактики.  Присъстваше, обаче, и онзи социален момент, моментът на комуникацията с публиката, а не просто сухото изнасяне на лекции, цифри, резултати от проучвания и тн. Това само по себе си я превръща в един различен и дългоочакван форум, трибуна за всички с отлична  организация и атмосфера.

Не мога да скрия факта, че се вълнувах доста през цялото време, особено преди лекцията ми. Останах изключително приятно изненадан когато видях зала 2 изцяло пълна, дори присъстваха хора и в коридора! Да бъдеш лектор на такова събитие е наистина престижно, приятно и се помни дълго време напред!

Бях щастлив и позитивно зареден, защото се намирах в свой води, сред хора, които ме разбират и мога да дискутирам с тях с часове. Когато не само работиш, не само прекарваш голяма част от времето си в изморителни обяснения, а срещаш и хора, които споделят интересите и стремежите ти, осъзнаваш, че всичко, което правиш, има истински смисъл. Той обаче не е само в доволните клиенти, а и в подкрепата и усещането за толерантност и колегиалност…Не са много браншовете, които биха могли да се похвалят с това…

SEO КОНФЕРЕНЦИЯ 2015 НЕ Е ТИПИЧНАТА КОНФЕРЕНЦИЯ.

Шлифоването и информирането, комуникацията с колегите и приятелите се случва не само повреме на лекциите, а и в коридорите, пред вратите…навсякъде! И тъй като говоря за хора, в следващите редове ще спомена тези, които ми направиха най-голямо впечатление и ще оставят траен спомен у мен.

Огнян Младеновна него дължа участието си в конференцията и съм му благодарен за това от сърце! Огнян е един от главните организатори на събитието и  негов основоположник. На няколко пъти съм писал в публикации в социалните мрежи, че Огнян е човек с главно Ч, от когото мнозина могат да се учат не само на SEO. Оги никога не отказва да даде съвет, да сподели информация с колега, никога не се отказва от това да бъде добър и да се раздава и всичко това придружено от шеговито настроение и усмивка! Не останаха много такива хора днес, нали ? Както преди някой беше писал в социалните мрежи, ако не следиш Огнян Младенов, а се занимаваш със SEO, губиш много! Убедих се в това многократно!

Дейвид Амерланд – един невероятен човек, който те печели с усмивката си, винаги позитивното си настроение и уникалните си презентационни умения и естествено знания!  С фино подбрани думи,  Дейвид промени възгледите ми в професионален план на много нива, накара ме да се замисля над много неща в SEO оптимизацията, да се концентрирам към съвсем нови за мен подходи. Амерланд доказва, че именно семантиката e основа на бъдещото SEO, a Google+ е мрежата на сериозната, качествена и истинска комуникация, която освен, че те свързва с точните хора, оптимизира и сайта ти.

Теодора Петкова – човек, който те вдъхновява само с присъствието си, креативен генератор на идеи! Изключително приятна и комуникативна личност, винаги готова за нови предизвикателства и създаваща такива! Теодора впечатлява освен с личностните си качества и с уменията си да създава текст, който привлича и увлича, докато те информира. Няма да скрия, че разбрах за нея от страниците на корпоративния сайт на СЕОМ и разбира се Google+. Дълги вечери и нощи съм прекарвал в четене на преводите или авторските й статии, от които се научава наистина много! Провели сме и много разговори с нея в Google+ и нито един от тях не е преминавал без да се усетя вдъхновен да направя нещо!

Петър Николов – програмист до мозъка на костите си! Съветите, които получих в разговор с него и от неговата презентация нямат цена! Темата на Петър касаеше скоростта на зареждане на уебсайтовете и много ценни съвети за нейното подобряване,  което в днешни дни е от изключително важно значение! Петър винаги е готов да даде съвет, да те насочи и да ти помогне в сферата на програмирането, а опитът и знанията му респектират в дълбочина и те карат да се замислиш над доста моменти в развиването и изграждането на един уеб проект.

Теодор Захариев – приятен, позитивен, супер приятелски настроен човек, от когото можеш да научиш много за линк билдинга и SEO оптимизацията като цяло. Макар и да не успях да видя цялата му лекция, той ме впечатли с уменията си да споделя реални, работещи трикове за социалните мрежи и SEO, преплетени с шеги и закачки около всяка мрежа.

Димитър Димитров –  първият човек, обяснил ми как стоят нещата със SEO оптимизацията в България, тъй като до момента бях работил основно за чужбина. Димитър е собственик на Inbound.bg и голям професионалист с изключително високо ниво на компетенция – първият,  занимаващ се с Local SEO на високо ниво в България! Не мога да спра да му благодаря за съветите, които ми дава дори и в коментари във Facebook и не само за SEО, а и за бизнес като цяло! Разговорите с него винаги са приятни, надъхващи и полезни! Димитър е един от тези хора, които те шлифоват, докато се усмихват и си говорят приятелски с теб! Представянето му на SEO конференция 2015 също беше доста интригуващо за всички и премина под формата на дискусионен панел около социалните и маркетингови аспекти на Google+.

Христо Стоянов – следващият, след Теодора Петкова, на чиято креативност и майсторство на изготвяне на съдържание за сайт се възхищавам. Христо e собственик на сайта lifehack.bg – един сайт, който доказва и показва многократно, кои са критериите на качественото, полезно и интересно съдържание, а също и фактът, че такова в България също може да има, не само за професионалисти, а и масово за всички.

Едуард Димитров – впечатлява с постиженията си, както в SEO, така и в уеб базирания софтуер за SEO и плъгини. Той е човек, който би могъл да те научи на много трикове, да сподели много опит и да дискутира с теб най-различни аспекти на оптимизацията за търсачки.

Е, сигурно забелязахте, че много често повтарям думата „човек“ и „позитивизъм“ и всичко свързано около тях. Точно такава беше атмосферата на събитието – позитивна, приятна, емоционална и незабравима – създаваща усещането за една истинска общност. Не беше ли това един от съветите на известния Neil Patel ?! Част от тази общност вече съм и аз! Общност, която индиректно ми показа, че съм открил призванието си – да бъда SEO и да бъда Човек!

В този ред на мисли едно такова събитие няма как да не си струва, нали ?

Малко и за моята презентация – на тема: CTR и User Experience фундаменти на бъдещото SEO.

Основни й акценти са първоначалните тестове за манипулация на CTR, доказателствата за CTR както ранкинг фактор, както и връзката му с други метрики за потребителското поведение като степен на отпадане и време прекарано на страниците.

При подготовката на темата си, основно се постарах да предложа възможно най-много съвети за подобряване на CTR, а оттам и на степента на отпадане и на по-голямото време прекарано по страниците на сайта. Става ясно, че по страниците на Google основните фактори, които привличат потребителя да кликне върху даден резултат са именно заглавието и описанието на сайта. Заглавие и описание, което не предоставят цялата информация на потребителя и същевременно провокират някаква емоция у него привличат най-много кликове в търсачките.

За понижаването на Bounce rate важно значение има:

 • Поставяне на важните елементи above the fold.
 • По-малко елементи почти винаги означава повече
 • Ясният и откроен call-to-action
 • Подравнените и балансирани елементи.
 • Премахване на елементите, които разсейват.
 • Движението на погледа на потребителя в желаната от вас посока
 • Балансирани, добре съчетани и добре подбрани цветове за всеки елемент
 • Лимитиране размера на страниците на сайта.
 • Избягване на изскачащи прозорци или забавяне на зареждането им.
 • Подобряване скоростта на търсачката на сайта и скоростта й на търсене
 • Премахването на „счупените“ линкове, които разочароват потребителя.
 • Полезността на страницата 404, която да изобразя не просто картинка и лишен от смисъл текст.
 • Проверката за съвместимост всички браузъри.
 • Респонсив дизайн – задължителен!
 • Балансираното наличие на реклами.

Освен всичко друго важно значение има и маркетинговата роля като част от цялостната маркетингова концепция на всяка страница на сайта. За това спомагат отговорите на следните въпроси :

 • Какво трябва потребителите да изпълнят на страницата на сайта ?
 • Какво им е необходимо, за да вземат решение да го изпълнят?
 • Доколко са запознати с решенията на проблемите, които имат ? Вашият сайт предоставя ли ги ? Дава ли отговор на въпросите им ? Помага ли им?
 • Дълъг ли е „пътят“, през които трябва да кликат, докато стигнат до решение ?

SEO конференция е събитие, което определено си заслужава да бъде посетено поне веднъж от всеки, който се занимава с дигитален маркетинг. Емоциите, споделените съвети, шегите и добре подготвени теми са незаменимо преживяване. Нямам търпение да дойде следваща година, за да се съберем отново и да обсъждаме какво се е случило и какво не, да се посмеем за нещо или да си разменим съвети за успех в някой наш проект.

Междувременно четете също и доста детайлните постове на Василена Вълчанова в две части, отразяващи впечатленията й от всяка тема, в нейния блог –

Google+ Comments

Powered by Google+ Comments