дидо григоров

Здравейте от мен Дидо Григоров ! Казвам се Дилян, но всички приятели, колеги и партньори ме наричат просто Дидо. От красивия морски град Варна съм, живея и работя тук. По образование съм магистър по Реклама и PR.

Макар и със скромен опит в класическите реклама и PR – 2 години, многократно се убеждавах, че медиите и агенциите са страхотна школа за това как се случват реално нещата и как да се направи паралел с дигиталните комуникации, защото такъв определено има. Оптитът ми в дигиталния маркетинг и SEO оптимизацията е далеч по-голям – вече близо 12 години и над 200 проекта зад гърба си, предимно от чужбина.

При мен всичко започна през 2005 г., когато няколко мои приятели си направиха блогове, но почти нямаха аудитория. Един от тях беше чел нещо, което не помнеше как точно се нарича, но го обясни като “начин да излизаш по-високо в търсачките по думи, които хората търсят”. Така започнах да следя блогърите, големите журнали и маркетолози в света, които анализират и пишат за най-новите тенденции в оптимизацията за търсачки.

Малко по-късно навлязох в света на дигиталния маркетинг като цяло и по-точно използването на социалните медии за бизнес, имейл маркетинга, маркетингът чрез съдържание, който съществува от десетилетия под различна форма. Преминал съм редица курсове и притежавам много сертификати от Google, HubSpot, HootSuite, HP, Distilled и др., но най-ценен за мен е “сертификатът” на живота и практическият опит.

Днес SEO оптимизацията и маркетингът онлайн като цяло са ми любими и са нещото, което бих могъл да правя с часове без да ми омръзне. Отделям всеки ден и време, за да се заровя в различни статии, да тествам различни съвети или софтуери или да се запозная с гледните точки на различни експерти и практици.

Оптимизирам като изграждам индивидуален подход за всеки. Нямам универсални методи или рецепти за резултати! Не съм и от хората, които ще гарантират 100 % първа позиция на първа страница, както правят много измислени агенции в България!!!  Не винаги първата позиция е гаранция за успех и голяма печалба, както повечето бизнеси си мислят. SEO 2.0, което е реалната оптимизация днес, е не просто оптимизация за позиции и ключови думи, а за потребители! В крайна сметка не търсачката, а потребителите са клиентите!

Занимавам се професионално и с реклама в Google AdWords – другата ми страст. Платформата на Google за реклама, вече многократно е доказала своята ефективност и в много отношения и ниши тя значително подобрява продажбите онлайн. Изключително примамливи са възможностите за реклама на всички устройства, самостоятелното определяне на бюджета и пласмент на рекламата. Доста често комбинирам SEO + PPC с цел оптимална видимост в търсачките и по-голяма гаранция за успех.

Малко повече за Дидо Григоров…

Като характер съм перфекционист и се старая всичко да е изпипано до последно, без значение каква степен на важност има то в един проект – от техническите неща до дизайнa и малките детайли. Никога не оставям нещата просто така и се боря до последно, за да извлека максимума във всичко, доколкото е възможно.

Освен всичко, свързано с маркетинга онлайн, ме вълнува много и User Experience Design-a или с други думи – дизайнът, концентриран на база поведението на човека като потребител онлайн. В България специалистите в тази област са все още сравнително малко, но това всъщност е фундамент, защото дори и най-иновативният бизнес не би успял без съобразен с клиента дизайн на уебсайта/мобилното си приложение, продукта си и тн.

Предприемчив съм и имам идеи за много и различни бизнеси онлайн и се надявам един ден да намеря правилните хора, за да ги реализирам…..

Парите в маркетинга не са най-важното нещо за мен и никога няма да бъдат, те са необходимост, без която никой не може да оцелее и нормална форма на възнаграждение за свършена работа и ангажиране на време. Ето защо, когато някой ме попита за цена то тя е съобразена с него, а не просто някоя “механична” цифра или ценоразпис, който да разпращам. Всеки бизнес е различен, както и всеки клиент. Много често помагам на хората напълно безплатно, оптимизирал съм безплатно!

От известно време се занимавам и с програмиране – HTML, CSS, JavaScript, PHP. Страстен фен на CMS системата WordPress съм! Не. че не уважавам възможностите на другите системи, но в тази се влюбих от пръв поглед и разучавам вече трета година. Не мога и не бих нарекъл себе си програмист, защото това далеч не е нещото, което бих правил с удоволствие, но определено познанията по програмни езици помагат много в маркетинга онлайн като цяло.

Създадох този блог с цел да информирам всички, които се интересуват от възможностите и тенденциите на дигиталния маркетинг днес. Основният фокус на материалите ще бъде SEO, Google+ и Google AdWords рекламата. Надявам се да бъда полезен на всеки, който ме е посетил и ако е така да остави своето мнение, независимо дали е позитивно или негативно.

Дидо Григоров
SEO / PPC специалист
Тел: 0888 691 616
Еmail: dido.grigorov@yahoo.com