На първо място в Google 2015 – учебникът по SEO

на първо място в Google 2015Пиша този пост в блога си, за да споделя впечатленията си от книгата и да благодаря на моя добър приятел и колега Георги Манов, от фирма „Интернет Реклама“ Варна, за този страхотен подарък! Буквално очите ми заблестяха от радостта, че държа книга посветена на SEO и то на български, затова и започнах да чета, още докато се прибирах към дома си . Оптимизацията за търсачки е моя слабост, нещо което бих могъл да правя без да се уморя – нали знаете онова състояние, в което нещо за даден човек не е просто работа, а начин на живот.

Какво представлява На първо място в Google 2015 ?

Съдържанието на книгата е в обем от  270 страници, разпределено в 22 глави, които разглеждат 222 стъпки или, аз бих ги нарекъл, дори фактори за позициониране на уебсайт в Google. Всъщност книгата ви води от анализ на текущото ви състояние онлайн, до привеждането му до такова, което да ви носи само позитиви и съответно добро класиране, ориентирано към потенциалните ви клиенти. Стилът на изказване е достъпен, приятен и лек за четене, без впускане в терминология, която е трудна за възприемане и осмисляне или чието обяснение липсва. В края на книгата е поместен и речник на SEO термините, който аз бих нарекъл по своему „Речник на съвременния интернет специалист“, предвид неговата обширност от понятия.

Макар и само базово, книгата дава една добра представа колко много са всъщност процесите на оптимизация за търсачки и кои са най-добрите и изпитани практики във всяко направление – от избора на домейн, през кода на сайта /и редица други технически фактори/, неговата структура и архитектура, до подбора на правилните ключови думи, изготвянето на качествено съдържание, представянето му в социалните мрежи, изграждането на линкове към сайта и сигурността за потребителите му. След прочита на книгата, в съзнанието си ще имате една оформена картина за съставяне на стратегия за вашия сайт или този на компанията, за която работите. Разбира се, не съществува перфектната и непоклатима формула за оптимизиране на сайт и челно класиране завинаги, но със сигурност всички съвети тук биха помогнали в позитивен аспект.

Книгата дава много добра представа и за приблизителното време, необходимо на SEO оптимизацията да даде резултати.

Всичко това, обаче, превръща изданието в едно изключително добро четиво, както за начинаещи, така и за средно или дори много напреднали. Силно вярвам и се водя от принципа, че винаги има какво да се научи, от всяка книга или пособие, без значение за кое ниво на развитие е предназначено то.

За кого всъщност е предназначена тази книга  ?

На първо място в Google 2015 е един страхотен самоучител за всички, които биха искали да се занимават със SEO, но и отличен помощник на всеки в множеството професии в дигиталния маркетинг като цяло. Прочитът на книгата поне веднъж е задължителен от страна на бъдещите и настоящи PR специалисти, дигитални маркетолози, рекламни специалисти, мениджъри на компании и дори университетски преподаватели по реклама, масови комуникации, връзки с обществеността, маркетинг и др.

Аз самият често съм канен като гост лектор във варненските университети и я препоръчвам като една стабилна основа пред студентите, над която да се гради развитието на бъдещия SEO практик или SEO като част от вашата модерна професия. Доста често, студентите ми казват, че книгата е размила остарялата им представа, че Google е просто търсачка и имейл клиент, че търсачката определено е нещо много по-интелигентно от просто машина.

Оставам изключително разочарован, когато слушам лекции пълни с абсурдизми на университетски преподаватели, които не са оптимизирали нито един сайт, както и от твърденията на не малко колеги, обявили се за дигитални маркетолози, че SEO е само линкове и съдържание.

В заключение…

Ще си позволя да цитирам думите от задната корица на книгата: „Това, че имате сайт, е чудесно, но колко печелите от него ? Над 99 % от потребителите не обръщат внимание на резултатите след десетия…“ Клиентите търсят навсякъде! Не само в социалните мрежи, не само в определени сайтове, които вие смятате за най-правилни за промотиране. Трудните икономически времена, налагат използването на рекламния/маркетингов бюджет разумно, рационално и най-вече ефективно. Както във всяко бизнес начинание, доверете се на съветите на специалистите и тук. Нека заложим на изпитаното и качественото!

Google+ Comments

Powered by Google+ Comments